entre terre et ciel
une maison aux Vigneaux

home

contactNieuwe info:

Met kinderen de begen in zie verderop op deze pagina of klik de link

Omgeving

Les Vigneaux ligt op een strategische plek aan het begin van het Vallouise dal. Het charmante dorpje is gelegen op een zonnige zuidhelling en heeft de authentieke sfeer behouden. Wij geven u graag tips over de mooiste plekken en leukste activiteiten in de omgeving. Hieronder alvast een impressie:
les vigneaux village


Skiën

Natuurlijk kan er ´s winters geskied worden. Ons huis ligt centraal tussen een aantal grotere en kleinere skiegebieden in. Puy st Vincent is het dichtste bij gelegen. Daarnaast zijn er Pelvoux, Serre Chevalier, Risoul, Ceillac, Abries, Mont Genevre, La Grave en nog enkele andere gebieden.
Een weekpas voor Puy st Vincent geeft ook toegang tot onder meer Risoul, Serre Chevalier en Mont Genevre. Zo kun je voor de prijs van een Galaxy pas elke dag in een ander gebied skiën.
Ook om te toerskiën zit je hier goed. En dan zitten we ook nog eens in een van de meest sneeuwzekere gebieden van Frankrijk.

Bergsport

Onze appartementen zijn een uitstekende uitvalsbasis voor allerlei vormen van bergsport. De GR 54 loopt direct langs het huis.
Klimmers van alle niveaus kunnen in de directe omgeving hun hart ophalen. Het beroemde Ailefroide bijvoorbeeld, ligt op 15 autominuten afstand. In de zomer kun je hier wandelen, klimmen, klettersteigen, canyonen, mountainbiken, kajakken en nog veel meer. ’s Winters is het ook de geschikte tijd om erop uit te trekken op langlaufski’s, of sneeuwschoenen. Ook is de omgeving bekend om de goede mogelijkheden voor watervalklimmen. Bijvoorbeeld in Ceillac, de Fournel vallei en de vallei van Freissinières. Op 5 minuten bevinden zich mooie langlaufloipes.

aillefroide

Fietsen

Wie kent ze niet? de Col de Galibier, Alpe D´Huez, de Col d´Izoard en andere wieler-klassiekers. Vanauit onze appartementen zijn deze goed te bereiken. En daarnaast zijn er natuurlijk talloze minder bekende rondes waar een fietser zijn hard kan ophalen.

Forten

Les Vigneaux ligt dicht bij de grens met Italië. Die grens moest in vroegere tijden natuurlijk verdedigd worden en daarom stuurde Louis XIV zijn specialist verdedigingswerken markies de Vauban naar deze afgelegen bergstreek om vestingwerken op strategische plekken te positioneren. Met als resultaat dat ook nu nog in de directe omgeving prachtige forten te bezichtigen zijn. De forten zijn ook opgenomen in de Unesco werelderfgoedlijst.
mont dauphin


Cultuurhistorie

Les Vigneaux is vernoemd naar de vignobles - oftewel wijngaarden - die hier al sinds de  eeuw bekend waren. Ook nu nog zijn op een magische plek de overblijfselen te zien van oude kleinschalige wijngaarden, wijnpersen en huisjes, gebouwd in de rots, waar de wijn werd bewaard.
les vignettes

Shoppen

Les Vigneaux ligt tussen de twee historische stadjes Brianon en Embrun in. In beide steden kun je goed ronddwalen door het middeleeuwse centrum en genieten van Franse specialiteiten in de vele restaurantjes. Voor wie op zoek is naar Italiaanse sferen: de moderne stad Turijn is hier twee uur rijden vandaan.
briancon

Met kinderen de bergen in
Ecrins & Queyras

Via ferrata / klettersteigen

Klettersteigen is een leuke manier om de bergen te ontdekken en kinderen vinden het vaak heerlijk om te klauteren langs trapjes en kabels. Helm, gordel, klettersteig-set en goede schoenen zijn uiteraard noodzakelijk. Dit geldt ook voor goede kleding en voldoende water. Informeer bij ons naar de mogelijkheden voor huur van de uitrusting of professionele begeleiding.

Vanaf 6 jaar: Ultiem plezier in de Combe de Narreyroux, Puy Saint Vincent

Dit is een speelse via ferrata gericht op kinderen met veel passages boven een riviertje. Vaak is er een moeilijke en een makkelijke variant.
duur: 2,5 uur

Vanaf 8 – 10 jaar: Spannend hangen boven een woeste bergbeek, Pelvoux

Dit is een nieuwe tamelijk ‘stevige’ via ferrata die traverseert langs een woeste bergbeek (niet mee beginnen als er nog geen ervaring is met klettersteigen). Het tweede deel is echt voor gevorderden.
duur 1,5 uu

Vanaf 12 jaar: Les Vigneaux: schitterend uitzicht boven Entre Terre et Ciel

Deze via ferrata begint vlakbij ons huis. Hij gaat hier en daar flink omhoog in een echte rotswand.
duur: 3,5 uur

vanaf 7 jaar: Gorges de la Durance, groene parcours 

Deze mooie klettersteig traverseert boven het water met een kleine brug over de rivier! In de zomer moet je betalen.
duur: 1 uur 15 minuten


Vanaf 12 jaar: Freissinières: de eerste klettersteig van Frankrijk

Deze spectaculaire via ferrata heeft ook een makkelijke en een moeilijke variant.
Duur: 3,5 uur


Vanaf 8 jaar: Fort Queyras, op naar een echte middeleeuwse burcht

Speelse klettersteig die begint boven het water en uitkomt bij Fort Queyras.
Duur: 2 uur

Fietsen voor kids

Ook voor kinderen die graag fietsen is er veel te doen rond Entre Terre et Ciel. In de buurt zijn op verschillende plekken fietsen te huur – ook in kleine maten - en bovendien is er een BMX park bij de ingang van het dorp Vallouise (vlakbij het Maison du Parc).
Langs de oevers van de Londe
Vanaf Vallouise kun je lekker fietsen langs de oevers van de Londe, niet te steil en brede paden.
Langs de Gyronde
Beneden bij de campings van Les Vigneaux kun je op een asfalt weggetje rond fietsen zonder dat het erg omhoog en omlaag gaat. Ook kun je van Les Vigneaux naar Pelvoux fietsen over dirt roads, langs de rivier met hier en daar een kleine steiging.
Villard Saint Pancras : MTB parcoursen voor ieder wat wils
Bij het Centre de Montagne in Villard Saint Pancras starten allerlei mooie mountainbike routes van verschillend niveau.

Klimgebieden voor kinderen

In de lokale klimgids van de familie Rolland
Escalade en Briançonnais, Haut Val Durance, Queyras

(In Nederland te bestellen maar dan wel zo’n 15 euro duurder dan wanneer je het lokaal koopt:  is al met symbolen aangegeven of je met je (kleine) kinderen bij de rots kunt komen en of er een plek is voor ze om veilig te spelen. Dit gaan we hier niet allemaal herhalen.
Wel volgt hier een lijstje met klimgebiedjes die wij erg leuk vinden voor kinderen om zelf te leren klimmen. Pas op: in de zomer is het vaak te warm om in de zon te klimmen. Zoek een gebied in de schaduw!

Le Chambon: ’ s ochtends in de zon

Schitterend gelegen; je kunt de touwen van bovenaf inhangen; iedereen komt hier aan zijn trekken (van 2e graads tot 6e graads klimmer). Omdat de makkelijke routes echt niet steil zijn, is het in sommige gevallen beter om de kinderen niet te laten zakken, maar om ze te laten omlopen als ze eenmaal boven zijn.
Speciaal: afdalen naar de velden onder het gebied en een kijkje nemen bij de oneindig diepe kloof: Gouffre de Gourfouran.

Rocher Baron

Heerlijk veel speelruimte en twee sectoren met leuke routes met lekker veel greepjes. Let op: neem een extra jasje mee in geval van veel wind. Het kan er druk zijn!
Lekkere warming up: je kunt parkeren in of net boven het dorpje Saint Martin de Queyrieres en in 25 minuten naar het klimgebied lopen. Dat is sneller dan erheen rijden via een hobbelig bospad.

Mont Dauphin: marmottenrots en marmottentuin

Leuke conglomeraat rots midden in een echte marmottentuin. Vlakbij is een tentje waar je iets kunt drinken of een ijsje kunt eten. Let op: marmotten mogen alleen gras eten.
Extra: een bezoek aan het historische fort van Mont Dauphin waardoor je je in de 18e eeuw waant.

Les Traverses (Les Vigneaux), het hoogst gelegen gebiedje (sector 1 en 2)

Uitdagende 4e en 5e graads routes, mooi uitzicht ; niet erg geschikt met echt kleine kinderen omdat de sta en speelruimte beperkt is.
Tip: vanaf de parkeerplaats gaat een erg steil weggetje direct omhoog, als je echter een een stukje terug loopt richting Les Vigneaux, gaat er aan de rechterkant een betere breder karrespoor omhoog (pas wel op voor het verkeer!).

La Vignette (Les Vigneaux), sector 4 en 5

Een blok prachtig gesteente met uitdagende vijfde graads routes (en 6 en 7) ; heel wat anders dan in de klimhal. Mooie omgeving!
Extra: maak een rondtocht en ontdek de oude huisjes en wijnpersen van dit voormalig wijngebied.

Ailefroide: voor het eerst granietklimmen!

Ailefroide is natuurlijk een klimmersmekka. Op de zeer drukke camping klinkt voortdurend gerinkel van setjes en friends. Ook voor kinderen zijn er leuke sectoren, zoals Les étoiles, les petites dalles en bij de Fissure d’Ailefroide.
Maar pas op: vooral de sector bij de Fissure van Ailefroide is vaak heel erg druk: ga zo vroeg mogelijk.

Villard Saint PancrasRocher d’ollivier en Rocher Gafouille (sector 3):

korte routes tussen de bomen
Dit gebied is gebouwd in voormalige dagbouwmijnen. De routes zijn erg kort, maar de bomen zorgen voor heerlijke schaduw.

Laus de Cervières: heerlijke quarziet rots van 3c – 6a

Deze rots is ideaal in de zomer, goed geëquipeerd en ’s middags in de schaduw.
De plus: Het gebied ligt aan de voet van de Col d’Izoard: een mooie gelegenheid om deze alpiene fietsklassieker mee te pakken.

Réotier: heerlijk uitzicht en voor elk wat wils

Een plek waar de kinderen prima kunnen klimmen (op de voeten). En als ze daar genoeg van hebben, is er ook voldoende plek om te spelen, terwijl pap en mam nog even iets moeilijks proberen.
Extra: de stenen fontein van Réotier is een sprookjesplek die je niet mag missen:

Wandelen

Allereerst verwijzen we naar het interessante bergwandelgidsje van Noes Lautier en Robert Eckhart. Hierin worden ook leuke wandelingen met kinderen beschreven.

Hutten waar je goed met kinderen kunt overnachten:

Refuge de Glacier Blanc: vlakbij de gelijknamige gletcher, vroeg vertrekken om de grootste drukte voor te zijn. Pas op dat de marmotten je picknick niet opeten.

Refuge des Bans : relaxte wandeling langs kikkerpoeltjes en beekjes naar knusse hut.

Refuge de l’Ecole : magnifieke vallei met mogelijkheden voor mooie rondtochten en het spotten van marmotten.

Refuge de la Pousterle
Schattig hutje prachtig gelegen met uitzicht over de Fournel vallei. Ook goed bereikbaar als je maar een heel klein stukje wilt lopen. Vriendelijke waard die ooit in Nederland heeft gewoond.

De hutten rond de Clarée vallei
Absoluut favoriet voor een trektocht met kinderen is de Vallée de Clarée: mooie hutten op korte afstand van elkaar in schitterende bergnatuur.